PSALMIT

33/38 RAAMATTU

1776 BIBLIA

   

77 Psalmi

77 PsalmiLohdullinen katsaus menneisyyteen.

Asaph valittaa suurta sydämensä ahdistusta.


II. Lohduttaa kuitenkin itsiänsä Jumalan entisten apuin ja ihmetten muistamisella.1. Veisuunjohtajalle; Jedutunin tapaan; Aasafin virsi.

1. Asaphin Psalmi, Jedutunin edestä, edellä veisaajalle.

2. Minä korotan ääneni Jumalan puoleen ja huudan; minä korotan ääneni Jumalan puoleen, että hän minua kuulisi.

2. Minä huudan äänelläni Jumalaa: Jumalaa minä huudan, ja hän kuultelee minua.

3. Ahdistukseni aikana minä etsin Herraa; minun käteni on yöllä ojennettuna eikä väsy; minun sieluni ei lohdutuksesta huoli.

3. Minun hätä-ajallani etsin minä Herraa*: minun käteni on yöllä ojettu, ja ei lakkaa; sillä ei minun sieluni salli itseänsä lohduttaa.Ps. 9:11 Ja sinuun turvaavat ne, jotka sinun nimesi tuntevat; sillä sinä et hylkää niitä, jotka sinua etsivät, Herra.

Ps 9:11. Sen tähden he sinuun toivovat, jotka sinun nimes tuntevat; sillä et sinä niitä hylkää, jotka sinua, Herra, etsivät.

Ps. 27:8 Minun sydämeni vetoaa sinun omaan sanaasi: Etsikää minun kasvojani. Herra, minä etsin sinun kasvojasi.

Ps 27:8. Minun sydämeni sanoo sinulle tämän sinun sanas: etsikäät minun kasvojani!* sen tähden minä etsin, Herra, sinun kasvojas.


Jes 26:16. Herra, kuin tuska tulee, niin sinua etsitään: koskas heitä kuritat, niin he parkuvat surkiasti.4. Minä muistan Jumalaa ja huokaan; minä tutkistelen, ja minun henkeni nääntyy. Sela.

4. Minä ajattelen tosin Jumalan päälle, olen kuitenkin murheissani: minä tutkin, ja henkeni on sittekin ahdistuksessa, Sela!Ps. 142:3. Minä vuodatan hänen eteensä valitukseni, kerron hänelle ahdistukseni.


Jes. 26:16 Herra, ahdistuksessa he etsivät sinua, vuodattivat hiljaisia rukouksia, kun sinä heitä kuritit.
5. Sinä pidät minun silmäni valveilla; minä olen niin levoton, etten voi puhua.

5. Sinä pidät minun silmäni, että he valvovat*: minä olen niin voimatoin, etten minä voi puhua.Ps. 102:8 Minä olen uneton, olen kuin yksinäinen lintu katolla.

Ps 102:8. Minä valvon*, ja olen niin kuin yksinäinen lintu katon päällä.


Jes 26:18. Me olemme raskaat ja meillä on kipu, niin kuin tuulen synnyttäväisellä; emme kuitenkaan voi maata auttaa, eikä maan piirin asuvaiset tahtoneet langeta.6. Minä ajattelen muinaisia päiviä, ammoin menneitä vuosia.

6. Minä ajattelen vanhoja aikoja, entisiä vuosia:Ps. 143:5 Minä muistelen muinaisia päiviä, tutkistelen kaikkia sinun töitäsi ja ajattelen sinun kättesi tekoja.

Ps 143:5. Minä muistelen entisiä aikoja: minä ajattelen kaikkia sinun tekojas, ja tutkistelen sinun kättes töitä.7. Minä muistan yöllä kanteleeni, minä mietiskelen sydämessäni, ja minun henkeni tutkii:

7. Minä muistan yöllä minun kantelettani: minä puhun sydämelleni, ja minun henkeni tutkii:

8. Hylkääkö Herra ikiajoiksi eikä enää osoita mielisuosiota?

8. Heittäneekö Jumala pois ijankaikkisesti, ja ei yhtään armoa silleen osoittane?Ps. 79:5 Kuinka kauan sinä, Herra, olet yhäti vihoissasi, kuinka kauan sinun kiivautesi tulena palaa?

Ps 79:5. Herra, kuinka kauvan sinä taukoomata niin vihainen olet? ja annat kiivautes palaa niin kuin tulen?

Ps. 85:6 Oletko ainiaaksi vihastunut meihin, pidätkö vihaa suvusta sukuun?

Ps 85:6. Tahdotkos siis ijankaikkisesti olla vihainen meidän päällemme? eli vihas pitää sukukunnasta sukukuntaan?9. Onko hänen armonsa mennyt ainiaaksi, onko hänen lupauksensa lopussa polvesta polveen?

9. Puuttuneeko hänen laupiutensa ijankaikkisesti, ja olleeko lupauksella jo loppu suvusta sukuhun?

10. Onko Jumala unhottanut olla armollinen, onko hän vihassaan lukinnut laupeutensa? Sela.

10. Onko Jumala unohtanut olla armollinen? ja sulkenut laupiutensa vihansa tähden? Sela!

11. Minä sanoin: tämä on minun kärsimykseni, että Korkeimman oikea käsi on muuttunut.

11. Minä sanoin: se on minun heikkouteni; mutta Ylimmäisen oikia käsi voi kaikki muuttaa.Ps. 39:10 Minä vaikenen enkä suutani avaa; sillä sinä sen teit.


Jer. 10:19 Voi minua minun vammani tähden! Kipeä on minun haavani; mutta minä sanon: Tämä on minun vaivani, minun on se kannettava.
12. Minä muistelen Herran tekoja, minä muistelen sinun entisiä ihmetöitäsi.

12. Sen tähden minä muistan Herran töitä, ja minä ajattelen entisiä ihmeitäs,

13. Minä tutkistelen kaikkia sinun töitäsi, minä mietin sinun suuria tekojasi.

13. Ja puhun kaikista sinun töistäs, ja sanon sinun teoistas.

14. Jumala, sinun tiesi on pyhä; kuka on jumala, suuri niinkuin sinä, Jumala?

14. Jumala, sinun ties on pyhä: kussa on niin väkevää Jumalaa kuin sinä Jumala?2 Moos. 15:11 Herra, kuka on sinun vertaisesi jumalien joukossa! Kuka on sinun vertaisesi, sinä pyhyydessä jalo; sinä ylistettävissä teoissa peljättävä, sinä ihmeitten tekijä!


Ps. 89:9 Herra, Jumala Sebaot, kuka on voimassa sinun vertaisesi, Herra? Ja sinun uskollisuutesi ympäröitsee sinua.
15. Sinä olet Jumala, joka teet ihmeitä, sinä olet ilmoittanut voimasi kansojen seassa.

15. Sinä olet se Jumala, joka ihmeitä tekee: sinä osoitit voimas kansain seassa.
Ps 136:4. Joka yksinänsä suuret ihmeet tekee; sillä hänen laupiutensa pysyy ijankaikkisesti;16. Käsivarrellasi sinä lunastit kansasi, Jaakobin ja Joosefin lapset. Sela.

16. Sinä lunastit sinun kansas käsivarrellas*, Jakobin ja Josephin lapset, Sela!2 Moos. 6:6 Sano sentähden israelilaisille: 'Minä olen Herra, ja minä vien teidät pois egyptiläisten sorron alta ja vapautan teidät orjuudesta ja pelastan teidät ojennetulla käsivarrella ja suurilla rangaistustuomioilla.

2 Mos 6:6. Sen tähden sano Israelin lapsille: minä olen Herra, ja minä johdatan teitä Egyptin kuorman alta, ja pelastan teitä teidän orjuudestanne, ja vapahdan teitä ojetulla käsivarrella ja suurella oikeudella.17. Vedet näkivät sinut, Jumala, vedet näkivät sinut ja vapisivat, ja syvyydet värisivät.

17. Vedet näkivät sinun, Jumala, vedet näkivät sinun ja vapisivat, ja syvyydet pauhasivat,2 Moos. 14:21 Ja Mooses ojensi kätensä meren yli. Niin Herra saattoi vahvalla itätuulella, joka puhalsi koko yön, meren väistymään ja muutti meren kuivaksi maaksi; ja vesi jakautui kahtia.

2 Mos 14:21. Koska Moses ojensi kätensä meren ylitse, antoi Herra vedet juosta pois vahvalla itätuulella koko sen yön; ja teki meren kuiville, ja vedet erkanivat.

 

2 Mos 14:27. Niin ojensi Moses kätensä meren ylitse, ja meri palasi ennen huomenta voimaansa. Ja koska Egyptiläiset pakenivat, kohtasi heitä vesi*, ja Herra syöksi heidät keskelle merta.


2 Mos 14:28. Ja vedet palasivat ja kävivät vaunuin, ja ratsasmiesten, ja koko Pharaon sotajoukon ylitse, jotka heitä olivat seuranneet mereen: niin ettei yksikään heistä päässyt.

Ps. 114:3. Sen näki meri ja pakeni, Jordan kääntyi takaisin.
18. Pilvet purkivat vettä, pilvet antoivat jylinänsä, sinun nuolesi lensivät.

18. Paksut pilvet kaasivat vettä, pilvet jylisivät ja nuolet lensivät sekaan.

19. Sinun pauhinasi ääni vyöryi, salamat valaisivat maan piirin, maa vapisi ja järkkyi.

19. Se jylisi taivaassa, ja sinun leimaukses välkkyi maan piirin päälle: maa liikkui ja värisi siitä.

20. Meren halki kävi sinun tiesi, sinun polkusi läpi suurten vetten, eivätkä sinun jälkesi tuntuneet.

20. Sinun ties oli meressä, ja sinun polkus olivat suurissa vesissä, ja ei sinun jälkiäs kenkään tuntenut.2 Moos. 14:22 Ja israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa myöten, ja vesi oli heillä muurina sekä oikealla että vasemmalla puolella.

2 Mos 14:26. Mutta Herra sanoi Mosekselle: ojenna kätes meren ylitse, että vedet juoksisivat Egyptiläisten ylitse, heidän vaunuinsa ja ratsasmiestensä ylitse.21. Sinä kuljetit kansasi niinkuin lammaslauman Mooseksen ja Aaronin kädellä.

21. Sinä veit kansas niin kuin lammaslauman*, Moseksen ja Aaronin kautta.
2 Mos 14:19. Niin Jumalan enkeli nousi, joka Israelin joukon edellä kävi, ja meni heidän takansa: ja pilven patsas siirsi itsensä heidän kasvoinsa edestä, ja seisoi heidän takanansa,

Ps. 78:52 Mutta kansansa hän pani liikkeelle kuin lampaat ja johdatti heitä erämaassa kuin laumaa.

Ps 78:52. Ja antoi kansansa vaeltaa* niin kuin lampaat, ja vei heidät niin kuin lauman korvessa,


Ps 80:2. Kuules, Israelin paimen, joka saatat Josephin niin kuin lampaat*: ilmoita sinus, joka istut Kerubimin päällä.

Jes. 63:11 Silloin hänen kansansa muisti muinaisia päiviä, muisti Moosesta: Missä on hän, joka toi heidät ylös merestä, heidät ynnä hänen laumansa paimenen? Missä on hän, joka pani tämän sydämeen Pyhän Henkensä;

 

Miika 6:4 Minähän olen johdattanut sinut Egyptin maasta, vapahtanut sinut orjuuden pesästä; ja minä lähetin Mooseksen, Aaronin ja Mirjamin käymään sinun edelläsi.