HABAKUK

Tämä Habakuk on lohdullinen propheta, joka kansaa vahvistaa ja tukee, ettei he epäilisi Kristuksen tulemisesta, ehkä kuinka kamalasti se kävis; sentähden hän kaikkea tekee mikä siihen sopii, että usko pysyis lujana heidän sydämissänsä siitä luvatusta Kristuksesta, ja näin saarnaa: se on kyllä tosi, että maa pitää synteinsä tähden Babelin kuninkaalta hävitettämän, mutta ei sentähden pidä Kristuksen ja hänen valtakuntansa hukkuman, vaan hävittäjän Babelin kuninkaan ei pidä siitä paljo hyötymän, mutta täytyy myös sorretuksi tulla; sillä se on aina Jumalan luonto ja tapa, että hän auttaa kuin hätä on, ja joutuu juuri parhaalla ajalla, niinkuin hänen veisussansa on: hän muistaa laupeuden, kuin murhe käsissä on. Niinkuin myös sananlaskussa sanotaan: kuin köyttä enemmin pingotetaan, niin se pikemmin katkee, niinkuin myös meidänkin tulee kristityitä Jumalan sanalla lohduttaa ja vahvistaa viimeiseen päivään asti. Ja ehkä se niin näkyy, että Kristus on kauvan viipyvinänsä, ja on niinkuin ei ollenkaan tulisikaan, niinkuin hän myös itse sanoo: että hän on silloin tuleva, kuin vähin sitä ajatellaan, he rakentavat, istuttavat, myyvät, ostavat, syövät, juovat, naivat, huolevat etc. että muutamatkin, ellei kaikki, uskossa olisivat pysyväiset; sillä tässä tarvitaan, että uskotaan ja saarnataan, niinkuin joka päivä silmäin edessä on.
Näistä kaikista kyllä näkyy, että Habakuk on ollut ennen Babelin vankiutta lähes Jeremian aikana. On myös huono ymmärtää, mitä hän tahtoo ja ajattelee.

 

1. Luku.

 

I. Propheta Habakuk valittaa Juudalaisten jumalattomuutta. II. Saa tietää Babelin vankiuden heille rangaistukseksi joutuvan. III. Rukoilee heille lievitystä rangaistuksen alla.

 

I. Tämä on se raskaus*, jonka propheta Habakuk on nähnyt.
2. Herra, kuinka kauvan minun pitää huutaman, ja et sinä tahdo kuulla? kuinka kauvan minun pitää parkuman väkivallan tähden, ja et sinä tahdo auttaa?
3. Miksis minulle vaivaa ja työtä osoitat*? miksis minun annat nähdä ryövyyttä ja väkivaltaa minun ympärilläni? riita ja tora saa vallan.
4. Sentähden hyljätään laki, ja oikeus ei koskaan saa edes käydä; sillä jumalatoin sortaa vanhurskasta, sentähden tehdään väärät tuomiot.
5. II. Katsokaat pakanain seassa, katsokaat ja ihmetelkäät, ja hämmästykäät; sillä minä teen työn teidän aikananne, jota ei teidän pidä uskoman, kuin siitä puhutaan.
6. Sillä katso, minä herätän Kaldealaiset, haikian ja nopian kansan, jonka pitää vaeltaman niin leviältä kuin maa on, ja omistaman ne asumiset, jotka ei heidän omansa ole;
7. Joka pitää hirmuinen ja julma oleman, käskemän ja vaatiman, niinkuin hän tahtoo.
8. Hänen hevosensa ovat nopiammat kuin pardit*, ja purevaisemmat kuin sudet ehtoolla+; hänen ratsasmiehensä vaeltavat lavialta; ja hänen ratsasmiehensä tulevat kaukaa, ja lentävät, niinkuin kotka++ rientää raadolle**.
9. He tulevat kaikki vahingoittamaan; he kääntävät kasvonsa itään päin, ja kokoovat vankeja niinkuin santaa.
10. Heidän pitää kuninkaita pilkkaaman ja päämiehiä nauraman; kaikki linnat pitää heidän leikkinänsä oleman; sillä he tekevät vähät vallit, ja voittavat ne.
11. Silloin he muuttavat mielensä, ylitsekäyvät ja rikkovat, että he kerskaavat voimansa olevan jumalansa.
12. III. Etkös sinä, Herra, ole alusta, minun Jumalani, minun pyhäni. Älä anna meidän kuolla, vaan anna heidän olla, o Herra, meille ainoasti rangaistukseksi, ja anna heidän, o meidän turvamme*, meitä ainoasti kurittaa.
13. Sinun silmäs ovat puhtaat, niin ettes voi pahaa nähdä*, ja et tahdo katsoa surkeutta; miksis katsot siis ylönkatsojia, ja vaikenet, kuin jumalatoin nielee sen, joka häntä hurskaampi on+?
14. Ja miksis teet ihmisen niinkuin kalat meressä, niinkuin madot, joilla ei haltiaa ole?
15. He onkivat kaikki ongella, ja vetävät nuotallansa ja saavat verkoillansa; josta he iloitsevat ja riemuitsevat.
16. Sentähden he uhraavat nuotillensa ja suitsuttavat verkoillensa*; että heidän osansa niiden kautta lihavaksi tullut on, ja ruokansa herkulliseksi.
17. Sentähden he vielä alati heittävät nuottansa ulos, eikä lakkaa kansaa tappamasta.


Valitse
luku

1 2 3